Baza firm

Spiritferm.biz

Bourbon - amerykański bimber. Proces produkcji tego znamienitego trunku w teorii jest bardzo zwykły. Najpierw trzeba zrobić zacier, potem trzeba go odfermentować na specjalnych drożdżach gorzelniczych i poddać destylacji. Następnie po wielu latach spędzonych w beczce powstaje Bourbon!
Historia whisky w Stany Zjednoczone jest bardzo długa i bogata - alkohol ten pojawił się na kontynencie amerykańskim praktycznie w chwili przybycia do niego pierwszych osadników z Wysp Brytyjskich którzy to przywieźli ze sobą sposób na produkcję whisky.
Do produkcji tego znamienitego trunku wykorzystuje się w 51% kukurydzę. Pozostały skład stanowi słodowany jęczmień i ostatni dodatek to żyto albo pszenica. Z tej bazy przygotowuje się  zacier który w dalszej kolejności poddaje się fermentacji na specjalnych drożdżach gorzelniczych. Odmiany i rodzaje drożdży gorzelnianych używanych w różnych gorzelniach są tajemnicą zakładów. W chwili obecnej na terenie Stanów Zjednoczonych destyluje się kilka odmian whiskey, które nie są znane w praktycznie żadnym innym miejscu na świecie, zaś sam ich charakterystyczny smak, aromat oraz kolor sprawiają, że nie da się ich pomylić absolutnie z niczym innym. Od czego jednak powinien zacząć ktoś, kto chce poznać wszystkie skarby amerykańskiej whiskey? Zdecydowanie najlepszą propozycją będzie tutaj Bourbon, jedna z dwóch - obok Tennessee Whisky - najważniejszych oraz najbardziej znanych odmian tego trunku pochodzących z USA.

Szczegóły strony www.spiritferm.biz: